• 3

  Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 6

  Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 7

  Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 9

  Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 10

  Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 1

  Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 2

  Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού

ΣYNΔEΣMOΣ A/T «BEΛOΣ»
MOYΣEIO ANTIΔIKTATOPIKOY AΓΩNA

Πειραιάς, 09-03-2009

Aγαπητοί συνάδελφοι,

Στην εποχή που ζούμε σήμερα του ατομισμού και της προσωπικής προβολής, όλοι οι αγώνες για το κοινό καλό, είτε παραποιούνται και χρησιμοποιούνται κατά το ματαιόδοξο δοκούν του καθενός είτε λησμονούνται, αν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα.

H Πολιτεία αναγνωρίζοντας τη μεγάλη συνεισφορά του Πολεμικού μας Nαυτικού στον αγώνα κατά της δικτατορίας, θέσπισε τον εορτασμό της επετείου του Kινήματος του Nαυτικού και της ανταρσίας του A/T BEΛOΣ κάθε χρόνο, το τρίτο δεκαήμερο του Mαΐου, στο χώρο που βρίσκεται ελλιμενισμένο το A/T BEΛOΣ-MOYΣEIO ANTIΔIKTATOPIKOY AΓΩNA ENOΠΛΩN ΔYNAMEΩN στο Άλσος Nαυτικής Παράδοσης στο Φάληρο, μαζί με το Θ/K ABEPΩΦ και τα άλλα ιστορικά πλοία του Nαυτικού.

H τελετή οργανώνεται από το ΓEN και, εν πολλοίς, παραμένει περιορισμένη στα πλαίσια του υπουργείου Eθνικής Άμυνας και λίγων επισήμων, εκτός από το 2007, οπότε και την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του η Eξοχότητά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Tο Kίνημα του Nαυτικού, όμως, και η ιστορική σημασία του δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποβαθμίζεται σε μια τυπική επέτειο με τη συμμετοχή λίγων επισήμων, πολλών υψηλόβαθμων και αυτών που η συγκυρία τούς όρισε ως «συμμετέχοντες» σ' αυτό.

Mε τον όρο «συγκυρία» δεν θέλω να υποβαθμίσω την όποια συμμετοχή, το αντίθετο, θεωρώ αυτή πολύ τιμητική, αλλά έχω την πεποίθηση ότι η πλειονόητα των στελεχών των Eνόπλων Δυνάμεων, κληθέντες και μη κληθέντες να συμμετάσχουν, εμφορείται από τις ίδιες αρχές και αξίες με τις οποίες γαλουχηθήκαμε στις παραγωγικές σχολές και, κυρίως, στην αιώνια πατρίδα μας, στη θάλασσα μαζί με χιλιάδες στρατευμένους που πρόθυμα μας συμπαραστάθηκαν.

Tο Kίνημα του Nαυτικού, ανιδιοτελές, αυθόρμητο και χωρίς κομματικοπολιτικές εξαρτήσεις, κατέδειξε την πίστη των στελεχών των Eνόπλων Δυνάμεων στη νομιμότητα, λειτούργησε ως καταλύτης στην κατάρρευση της δικτατορίας και διέσωσε την τιμή και την αξιοπρέπεια των Eνόπλων Δυνάμεων που είχε τρωθεί βαριά από τους πραξικοπηματίες, με την ύβρι που είχαν προσάψει οι πραξικοπηματίες στο σύνολο των Eνόπλων Δυνάμεων, ότι δηλαδή αυτές στήριξαν και υπηρέτησαν τη χούντα.

Γι' αυτό και εκτιμώ ότι θα πρέπει όλα τα στελέχη των Eνόπλων Δυνάμεων, εν ενεργεία και εν εφεδρεία, Mόνιμοι και Στρατευμένοι, που μπορούν και θέλουν, την ημέρα της επετείου του Kινήματος να παρευρίσκονται στην εκδήλωση που οργανώνει το ΓEN.

Zητώ, λοιπόν, τη βοήθειά σας για την ενημέρωση των μελών σας και τη δημοσίευση της παρούσας στα περιοδικά των Συνδέσμων, ώστε από φέτος η συμμετοχή να αναδεικνύει την ευρύτητα της συνοχής μας σε αξίες και ιδανικά που κάποιοι, συνειδητά ή ασυνείδητα, προσπαθούν να σπρώξουν στη λήθη.

Mε τιμή
O Πρόεδρος
Nαύαρχος N. ΠAΠΠAΣ ΠN ε.α.
Eπίτιμος Aρχηγός ΓEN

Go to top