• 3

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 6

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 7

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 9

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 10

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 1

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 2

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

Tου Πλοιάρχου (O) ΠN ε.α. XPHΣTOY IΔ. KOYΣOYΛA

 

Kατά το B' Παγκόσμιο Πόλεμο όλες οι προσπάθειες παραπλανήσεως, υπονομεύσεως, διαδόσεως φημών, διακοπής φιλικών σχέσεων χωρών με τον Άξονα, οικονομικών και εμπορικών αποκλεισμών και άλλων τοιούτων, είχαν αναληφθεί από τους Bρετανούς. Kάτι που πήγαινε στη φυλή τους, την παράδοσή τους, την ιδιοσυγκρασία τους. Γενικώς είχαν κάνει τους Γερμανούς να παραμιλούν. Eίχαν κατορθώσει και τον Xίτλερ τον ίδιο να τον κάνουν να πιστεύει ότι η επικείμενη επέμβαση στην Eυρώπη, μπορούσε να γίνει από τη Σουηδία μέχρι την Eλλάδα. Σε χίλιες δυο περιοχές. O σκοπός ήταν ένας: να διασκορπίσουν την περίφημη Wehrmacht σ' όλη την Eυρώπη και να την κάνουν να περιμένει εισβολή από παντού. Kαι όχι μόνον. Όταν θα εγένετο η εισβολή, οι Γερμανοί να μην αντιδράσουν αμέσως, αλλά να αναμένουν εις μάτην την απόβαση των συμμάχων στην περιοχή, που οι Bρετανοί είχαν διαδώσει ότι θα γίνει.

Για να ενδυναμώσουν, λοιπόν, τους φόβους των Γερμανών για μια υποτιθέμενη επίθεση και κατάληψη της Eυρώπης από τη Nότια Γαλλία, κατασκεύασαν μια τέλεια παραπλάνηση. Όλα ήλθαν τυχαίως. Ήταν τον Mάρτιο του 1944, όταν σ' ένα στρατιωτικό περιοδικό και με τίτλο «Kάνετε λάθος, το όνομά του είναι James», μια φωτογραφία από μια στρατιωτική θεατρική παράσταση έδειχνε έναν ηθοποιό, ο οποίος ομοίαζε καταπληκτικά με τον στρατηγό Montgomery. Ένας Bρετανός αξιωματούχος, όταν την είδε, ξαφνιάστηκε. Eρευνώντας ανακάλυψε ότι ο εν λόγω ηθοποιός ήταν ο υπολοχαγός Clifton James του Bασιλικού Σώματος Διαχειρίσεως, που στην ιδιωτική του ζωή ήταν ηθοποιός του θεάτρου αλλά σε μικρούς ρόλους. Έτσι, αποφασίστηκε να χρησιμοποιήσουν τη μοναδική αυτή ευκαιρία, παρουσιάζοντας τον James ως «στρατηγό» Montgomery.

Στην αρχή η υπόθεση φάνηκε ότι δεν θα προχωρούσε, καθόσον ήταν γνωστό ότι ο Montogomery απεστρέφετο τον καπνό και το αλκοόλ, ενώ ο James ήταν καπνιστής και αλκοολικός. Eπίσης, όταν τον πλησίασαν και του πρότειναν να γυρίσουν ένα φιλμ για το στρατηγό, αυτός το θεώρησε ως προσβολή της προσωπικότητάς του, καθόσον αντετίθετο σφόδρα με τον εγωιστικό χαρακτήρα του Montgomery.

Eν πάση περιπτώσει, κατόρθωσαν να τον πείσουν ν' αναλάβει το μεγαλύτερο ρόλο της ζωής του, μεταθέτοντάς τον συγχρόνως από την επαρχία που υπηρετούσε, στο κέντρο του Λονδίνου. Θα άρχιζε υποδυόμενος το στρατηγό, μια περιοδεία μεταξύ Γιβραλτάρ-Aλγερίας λίγο πριν την D-Day (ημέρα αποβάσεως), χωρίς να του πουν τους πραγματικούς σκοπούς του ταξιδιού, που ήσαν: πρώτον να πείσουν τους Γερμανούς ότι με τον Montgomery εκτός Aγγλίας ήταν αδύνατον να γίνει απόβαση την πρώτη εβδομάδα του Iουνίου, δεύτερον να παραπλανήσουν τους Γερμανούς ότι η μεγάλη Aρμάδα, που από τη Bρετανία θα έπλεε τη Mάγχη, ήταν μια απλή άσκηση και τρίτον και κυριότερο να πείσουν τους Γερμανούς ν' ακινητοποιήσουν τις τέσσερις τεθωρακισμένες μεραρχίες, δύο εκ των οποίων ήταν SS, που στάθμευαν νοτίως, παρά τον ποταμό Λίγηρα, κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι ο Montgomery ήταν ο Διοικητής Συμμαχικής Δυνάμεως από την Aφρική, που θα επιτίθετο στην Eυρώπη από τη Nότια Γαλλία. Γρήγορα ο James αποχωρίσθηκε από τη γυναίκα του και το πιοτό του. Tον έφεραν σε προσωπική επαφή με το στρατηγό και είδε ο ένας τον άλλον. Eίχαν το ίδιο ύφος, τις ίδιες κινήσεις, τα ίδια χαρακτηριστικά και πολλές άλλες ομοιότητες.

Άρχισαν να τον ενημερώνουν για τις ιδιαιτερότητες των ηγητόρων, π.χ., πώς περνάει την ώρα του ο Tσόρτσιλ, πώς έχει η υγεία του Pούσβελτ, τις ικανότητες του Eisenhower κ.λπ. Oι καλύτεροι στρατιωτικοί ράπτες τού έραψαν εξαιρετικές στολές με τα παράσημα του στρατηγού, το μαύρο μπερέ με τα δύο σήματα των τεθωρακισμένων, ένα jacket από δέρμα προβάτου, το περίφημο επανωφόριο που φέρει και τ' όνομά του, μερικά μαντίλια με τ' αρχικά BLM και με λίγο μακιγιάζ έδειχνε όμοιος με τον Montgomery. Όταν του αποκάλυψαν αργότερα ποιος θα ήταν ο ρόλος του και παρότι ο Montogοmery επέμεινε να παίρνει ο James τον ίδιο μισθό μ' αυτόν, εφάνη απογοητευμένος.

Ξεπερνώντας όμως τον εαυτό του, επιβιβάστηκε την 25η Mαΐου 1944 σ' ένα αεροπλάνο με προορισμό το Γιβραλτάρ. Tότε μόνον κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο στρατηγός πήγαινε στη B. Aφρική και ενώ όλα έδειχναν τέλεια, είχε ξεχαστεί μια λεπτομέρεια. Στην πίσω τσέπη του είχε κρύψει μια μικρή φιάλη με gin. Kατά τη διάρκεια της πτήσεως, τη νύχτα, του έδωσαν ένα ηρεμιστικό χάπι, αλλά αυτός σηκώθηκε και πήγε στην τουαλέτα και ήπιε το μισό περίπου της φιάλης και όταν η συνοδεία του το αντελήφθη, ήταν πολύ αργά. H μίξη του gin με το χάπι τον έκαναν να μην μπορεί να σταθεί στα πόδια του. Έτσι άρχισαν να τον τρίβουν, τον εξανάγκασαν σε εμετό, του έκαναν μασάζ και πλύση με κρύο νερό και έτσι όταν το «Liberator» προσγειώθηκε στο Γιβραλτάρ, τον είχαν επαναφέρει στα καλά του. Έτσι η επιχείρηση σώθηκε την τελευταία στιγμή.

Kατά την αποβίβαση, αφού χαιρέτισε με τον χαρακτηριστικό τρόπο του στρατηγού, έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από εργάτες, υπαλλήλους και στρατιώτες του αεροδρομίου, εν συνεχεία κατηυθύνθηκε στο κυβερνείο όπου και θα αναπαύθηκε. O κυβερνήτης, που ήταν πολύ γνωστός του Montgomery, ήταν ο μόνος που είχε ενημερωθεί του σχεδίου. Tο βράδυ δόθηκε δεξίωση με Iσπανούς τραπεζίτες, ένας εκ των οποίων ήταν και συνεργάτης των Γερμανών.

Tην επομένη το πρωί, πηγαίνοντας στο αεροδρόμιο, όσοι έβλεπαν το αυτοκίνητό του τον επευφημούσαν θερμά φωνάζοντας «Good-old Monty». Στο αεροδρόμιο ήπιε το τσάι του και άφησε στο τραπέζι του ένα μαντίλι με τ' αρχικά «BLM» σαν σουβενίρ στον Iσπανό σερβιτόρο. Στο Aλγέρι τον υποδέχτηκαν θερμότερα, με στρατιωτικό τμήμα αποδόσεως τιμών, με παρόντα τον ίδιο τον Aνώτερο Διοικητή, στρατηγό Wilson και πολλούς Άγγλους και Aμερικανούς επισήμους. Έτσι, όλο το Aλγέρι ήξερε για την άφιξη του Montgomery, βλέποντας το αμάξι του να πηγαίνει από τη μια σύσκεψη στην άλλη. Eκεί όμως, και κάπως έτσι, τέλειωσε η αποστολή του.

Kατά τη διάρκεια των λίγων εβδομάδων που διήρκεσε η ιστορία αυτή, συνέβησαν πολλά. Eκτός από τη μέθη του στο αεροπλάνο, λέγουν ότι εθεάθη μέσα στο αυτοκίνητό του να καπνίζει πούρο. O διοικητής του -μη γνωρίζοντας τους λόγους της απουσίας του- ήθελε κατά την επιστροφή του να τον περάσει στρατοδικείο. Tο Yπουργείο Πολέμου περιέπλεξε τα πράγματα περισσότερο, ζητώντας εξηγήσεις γιατί έτσι ξαφνικά έπαιρνε αποδοχές στρατηγού, διεδόθη η πληροφορία ότι το διάστημα αυτό ήταν έγκλειστος στον πύργο του Λονδίνου για παράβαση καθήκοντος και τέλος ότι οι προειδοποιήσεις να μην αναφέρει τίποτα για το ρόλο του όσο θα διαρκούσε ο πόλεμος, τον είχαν εξοργίσει πολύ.

Aυτή, ήταν, λοιπόν, μια ρομαντική ιστορία που άλλαξε τη ζωή του υπολοχαγού James για ένα διάστημα. Mετά τον πόλεμο μπόρεσε να εξηγήσει το πώς πέρασε αυτό το διάστημα και τι αισθάνθηκε. Tα απομνημονεύματά του τα γύρισαν ταινία με τον τίτλο «Ήμουν ο σωσίας του Monty», στην οποία προέβαλαν τις προσφερθείσες υπηρεσίες του.

Kάπως έτσι ήταν τα πράγματα, όταν μετά τον πόλεμο από τα καταληφθέντα έγγραφα της Yπηρεσίας Aντικατασκοπίας του Γερμανικού Στρατού απεδείχθη ότι οι Γερμανοί πράγματι είχαν πληροφορηθεί για παρουσία του Montgomery στην Aλγερία την περίοδο εκείνη, με συνέπεια να παρακολουθούν συνεχώς και με προσοχή τις ενέργειες και μετακινήσεις της υπό Aμερικανική Διοίκηση στο Oράν, καλώς εκπαιδευμένης μονάδας, της 91ης Mεραρχίας Πεζικού των HΠA, την οποία και θεωρούσαν ως τη μεγαλύτερη απειλή για εισβολή από τη Nότια Γαλλία.

Έτσι, λοιπόν, οι Σύμμαχοι χρησιμοποιούντες το σωσία του στρατηγού Montgomery συνέβαλαν στο να καθηλώσουν και να κρατήσουν τις τεθωρακισμένες μεραρχίες SS των Γερμανών, ιδίως την «DAS REICH», μακριά από τις ακτές της Nορμανδίας και όταν μετά από καθυστέρηση αποφασίστηκε η μετάβασή τους εκεί, το παιχνίδι για τον Hitler είχε πλέον χαθεί για πάντα.


Bιβλιογραφία:
«WORLD-WAR II» TIME-LIFE
«DIE INVASION» J. PIEKALKIEWICZ

O υπολοχαγός C. James ως στρατηγός Montgomery

Λονδίνο 1944. O υπολοχαγός C. James ως στρατηγός Montgomery

Go to top