• 3

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 6

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 7

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 9

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 10

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 1

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 2

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

10.11.2017

Κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας

Κύριε Αρχηγέ ΓΕΕΘΑ

Κύριε Αρχηγέ ΓΕΝ

Κύριε Αρχηγέ Στόλου

Κύριοι Εκπρόσωποι των Αρχηγών ΓΕΣ και ΓΕΑ

Κύριε Αρχηγέ του Λ.Σ.-ΕΛΛΑΚΤ

Κύριε Εκπρόσωπε του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ

Κύριε Εκπρόσωπε του Αρχηγού του Π.Σ.

Κύριοι Ναύαρχοι

Κύριοι Διοικητές

Κύριοι Επίτιμοι  Α/ΓΕΝ και ΑΣ

Ενδοξοι Βετεράνοι του Β.΄ Π.Π.

Κύριοι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των ΣΑ/ΣΝΔ-ΕΣΥ-ΣΝΑ-ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ-ΣΑΣΜΥΝ

Κύριοι Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και σπουδαστές των ΣΝΔ και ΣΜΥΝ

Κυρίες και κύριοι συγγενείς των πεσόντων

Αγαπητοί συνάδελφοι

Κυρίες και κύριοι

Η σημερινή τελετή πραγματοποιείται, όπως κάθε χρόνο, για να τιμήσουμε την μνήμη και να υποκλιθούμε με ευλάβεια και ευγνωμοσύνη στους ηρωικούς νεκρούς Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Ναυτοδιόπους του ΠΝ., που έπεσαν μαχόμενοι κατά την διάρκεια του Β.΄Π.Π., καθώς και στους μετά τον πόλεμο πεσόντες κατά την διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων ή εν καιρώ ειρήνης κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας. Η ΕΑΑΝ η οποία εκπροσωπεί και τους αποστράτους Αξιωματικούς του Λ.Σ. θεωρεί καθήκον της να περιλαμβάνει και τους πεσόντες του Λ.Σ. και αυτό άλλωστε πράττει.

Η προσφορά της ζωής των γενναίων αυτών συναδέλφων προς την Πατρίδα αποτελεί ύψιστο καθήκον και χρέος που υπαγορεύεται από την παράδοση του σύγχρονου Ελληνα μαχητή και απορρέει από τον όρκο για αγώνα μέχρι της τελευταίας ρανίδας του αίματός του.

Μεγαλειώδης και ανυπέρβλητη η προσφορά ζωής και θείο χάρισμα η γενναιότητα και η ψυχική αρετή.

Αψηφώντας τις αντίξοες συνθήκες και έχοντας ως μοναδικό εφόδιο την πίστη στα εθνικά ιδεώδη και στο αγαθό της ελευθερίας, πολέμησαν, τραυματίστηκαν, έπεσαν υπέρ πατρίδας, δίνοντας την ελευθερία στην Ελλάδα και κάνοντας τους Ελληνες απανταχού της γης υπερήφανους.

Τα πληρώματα των Ελληνικών πλοίων του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού μεγαλούργησαν στο πλευρό των συμμάχων επιδεικνύοντας απαράμιλλο θάρρος, ναυτοσύνη και πίστη στο αγαθό της ελευθερίας και προκαλώντας τον θαυμασμό και την εκτίμησή τους.

Όταν ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες μετά το ηχηρό ΟΧΙ ,  το Ναυτικό βρέθηκε στην πρώτη γραμμή θρηνώντας πολύ νωρίς την πρώτη μεγάλη απώλεια , την βύθιση του Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ αύτανδρου , την 29-12-1940. Όταν ο κατακτητής πάτησε τα Ελληνικά ιερά χώματα τον Απρίλιο του 1941, μετά από την ηρωική αντίσταση των Ελληνικών Ε.Δ. , που ανάγκασαν τον Πρωθυπουργό της Αγγλίας Ουίνστων Τσώρτσιλ να πει το περιβόητο <<Του λοιπού δεν θα λέγεται ότι οι Έλληνες πολεμούν ως ήρωες , αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν ως Έλληνες >> , τα Ελληνικά πολεμικά πλοία τα οποία είχαν διασωθεί από την δράση της Γερμανικής αεροπορίας, κατέφυγαν στην Μ. Ανατολή για να συνεχίσουν τον αγώνα στο πλευρό των Συμμάχων.

Ελληνικά πολεμικά και εμπορικά πλοία πλέοντα σε όλες τις θάλασσες και τους ωκεανούς, συνέβαλαν με την αποτελεσματική δράση τους στην απελευθέρωση της Ευρώπης και στην τελική ήττα της ναζιστικής Γερμανίας.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ και σε όλους εκείνους, στελέχη του Π.Ν. και του Λ.Σ. που στις δύσκολες ημέρες της κατοχής της χώρας μας, εντάχθηκαν σε οργανώσεις και διεξήγαγαν από το εσωτερικό τον αγώνα κατά των κατακτητών. Σημαντικός αριθμός αυτών συνελήφθη και εκτελέστηκε.

Αναντίρρητα σπουδαία ήταν η συμβολή των στελεχών του Π.Ν. στην παγίωση της εσωτερικής ειρήνης και στη διασφάλιση του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος , με αποκορύφωμα το Κίνημα του Ναυτικού κατά της χούντας τον Μάιο του 1973.

Οι δάφνες, όμως, της δόξας δεν ανήκουν μόνο στους ηρωικούς νεκρούς μαχητές. Ανήκουν επάξια και σε όλους τους επιβιώσαντες συμπολεμιστές τους, ορισμένοι των οποίων, ως παλαίμαχοι βετεράνοι μας τιμούν σήμερα με την παρουσία τους. Σε αυτούς θα πρέπει η Πολιτεία να στρέψει περισσότερο την στοργή της και στα πλαίσια αυτά χαιρετίζουμε την Απόφαση των κ.κ. ΥΕΘΑ και Α/ΓΕΕΘΑ για θέσπιση της 21ης Νοεμβρίου ως  ημέρας του Βετεράνου/Αποστράτου , μαζί με την Ημέρα των Ε.Δ.

Στους σεβαστούς συναδέλφους που πολέμησαν κατά την διάρκεια του Β΄ Π.Π., κάτω από αντίξοες και ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες, μακριά από την Πατρίδα και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, υπηρετώντας με την ελεύθερη τους βούληση στις ελεύθερες ναυτικές δυνάμεις της Πατρίδας, εκφράζουμε την απεριόριστη ευγνωμοσύνη και θαυμασμό μας.

Αλλά και στον καιρό της ειρήνης, στελέχη του Π.Ν. που έπεσαν κατά την διάρκεια διατεταγμένης υπηρεσίας στην Κύπρο και στα Ίμια, αλλά και στην εκτέλεση του καθημερινού καθήκοντος, αποτελούν τρανό παράδειγμα αυτοθυσίας και συμβολής των στελεχών των Ε.Δ. στην εθνική ανεξαρτησία σε ειρηνική περίοδο. Ειδικά για τα Στελέχη του Π.Ν. που αγωνίστηκαν , διαχρονικά , στην Κύπρο και μετά τις πρόσφατες πρωτοβουλίες των κ.κ. ΥΕΘΑ και Α/ΓΕΕΘΑ να βραβεύσουν Στελέχη των Ε.Δ. που έδωσαν το παρόν στον αγώνα αυτό , θα πρέπει η αναγνώριση και η βράβευση να επεκταθεί  και σε όσους έλαβαν μέρος ως πληρώματα πλοίων και μαχίμων Μονάδων.

Στην σύντομη αυτή ομιλία δεν είναι δυνατόν να περιγραφεί με λεπτομέρειες η ηρωική δράση των Πολεμικών πλοίων και ο τρόπος θυσίας όλων των γενναίων συναδέλφων μας, γιατί είναι τόσα πολλά τα κατορθώματά τους, που θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να αναφερθούν.

Οι νεότεροι πάντα θα διδασκόμεθα από τα κατορθώματά τους και θα είμαστε έτοιμοι να γίνουμε αντάξιοί τους εάν η Πατρίδα το θελήσει.

Φόρος τιμής ανήκει επίσης στις ορφανικές οικογένειες των ηρώων οι οποίες άντεξαν με αξιοπρέπεια και υπερηφάνια τον χαμό των αγαπημένων τους προσώπων.

Σήμερα τα στελέχη των Ε.Δ. ευρίσκονται πάλι σε πόλεμο ,  έστω και εάν αυτός είναι οικονομικός . Η διαφορά με τους ήρωες του Β.΄ Παγκοσμίου Πολέμου είναι οτι ο εχθρός που αντιμετωπίζουν δεν είναι ορατός και κυρίως οτι οι οικογένειές τους δεν ευρίσκονται στα μετώπισθεν, αλλά στην πρώτη γραμμή της μάχης. Σε πόλεμο ευρίσκονται και οι απόστρατοι , πολλοί από τους οποίους είναι βετεράνοι και αγωνίζονται πλέον για την επιβίωσή τους. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να μου επιτραπεί μία παρέμβαση που λόγω της ιερότητας της ημέρας θα ηχήσει περίεργα , αλλά είναι απαραίτητη , λόγω των συνεχών επιδρομών στο εισόδημα των Αποστράτων. Δεν αντέχουμε άλλη περικοπή , δεν διαπραγματευόμεθα την αξιοπρέπειά μας και απαιτούμε από την Πολιτεία να αναγνωρίσει την προσφορά μας στους αγώνες του Έθνους. Και αυτό είναι ένα ηχηρό μήνυμα που στέλνουμε κυρίως στους αγνώμονες δανειστές μας.

Είναι  όμως βέβαιο οτι σε εποχές όπου χρειάζεται εθνική ομοψυχία για την αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας , οι Ενοπλες Δυνάμεις θα είναι πάλι στην πρώτη γραμμή και θα συνεισφέρουν στο αίσθημα ασφαλείας που αισθάνεται ο Ελληνικός λαός, αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει να εργάζεται απερίσπαστος στο έργο ανάταξης της χώρας.

Ας είναι αιωνία η μνήμη των ηρωικών συναδέλφων μας και ας προσευχηθούμε κατά την διάρκεια του προσκλητηρίου, που θα ακολουθήσει, για την ανάπαυση της γενναίας ψυχής τους.

                                 Αντιναύαρχος εα Σπ. Περβαινάς ΠΝ

                                              Πρόεδρος ΕΑΑΝ

Go to top