• 3

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 6

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 7

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 9

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 10

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 1

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 2

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

Ομιλία Προέδρου ΕΑΑΝ στο ετήσιο ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ στο ΚΕΠΑΛ την 5-11-2010

     Κύριε Αρχηγέ του ΓΕΝ, Κύριε Αρχηγέ του Στόλου, Κύριοι Ναύαρχοι, Κύριοι Διοικητές, Κύριοι Επίτιμοι Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΝ και Α.Σ., Ένδοξοι Βετεράνοι του Β’ Π.Π., Κύριοι εκπρόσωποι των Ενώσεων Αποστράτων Σ.Ξ., Π.Α. και Λ.Σ., Κύριοι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των ΣΑ/ΣΝΔ, ΣΑ/ΣΜΥΝ, ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ, ΕΣΥ, ΣΝΑ, Κύριοι Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και σπουδαστές των ΣΝΔ και ΣΜΥΝ, Αγαπητοί συνάδελφοι, Κυρίες και Κύριοι

     Η σημερινή τελετή πραγματοποιείται, όπως κάθε χρόνο, για να τιμήσουμε τη μνήμη και να υποκλιθούμε με ευλάβεια και ευγνωμοσύνη στους ηρωικούς νεκρούς, Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Ναυτοδιόπους του ΠΝ και του ΛΣ, που έπεσαν μαχόμενοι κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ, καθώς και στους μετά τον πόλεμο πεσόντες κατά την διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων ή εν καιρώ ειρήνης, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας.
Η προσφορά της ζωής των γενναίων αυτών συναδέλφων προς την πατρίδα αποτελεί ύψιστο καθήκον και χρέος που υπαγορεύεται από την παράδοση του σύγχρονου Έλληνα μαχητή και απορρέει από τον όρκο για αγώνα μέχρι της τελευταίας ρανίδας του αίματός του.
Μεγαλειώδης και ανυπέρβλητη η προσφορά ζωής και θείο χάρισμα η γενναιότητα και η ψυχική αρετή.
     Αψηφώντας τις κακουχίες, τις αντίξοες συνθήκες και έχοντας ως μοναδικό εφόδιο την πίστη στα εθνικά ιδεώδη και στο αγαθό της ελευθερίας, πολέμησαν, τραυματίστηκαν, έπεσαν υπέρ πατρίδας, δίνοντας την ελευθερία στην Ελλάδα και κάνοντας τους Έλληνες απανταχού της γης υπερήφανους.
Τα πληρώματα των Ελληνικών πλοίων του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού μεγαλούργησαν στο πλευρό των συμμάχων επιδεικνύοντας απαράμιλλο θάρρος, ναυτοσύνη και πίστη στο αγαθό της ελευθερίας και προκαλώντας τον θαυμασμό και την εκτίμησή τους.
Όταν ο κατακτητής πάτησε τα Ελληνικά ιερά χώματα τον Απρίλιο του 1941, τα Ελληνικά πολεμικά πλοία, τα οποία είχαν διασωθεί από την δράση της γερμανικής αεροπορίας, κατέφυγαν στην Μ. Ανατολή για να συνεχίσουν τον αγώνα στο πλευρό των συμμάχων.
Ελληνικά πολεμικά και εμπορικά πλοία πλέοντα σε όλες τις θάλασσες και τους ωκεανούς, συνέβαλαν με την αποτελεσματική δράση τους στην απελευθέρωση της Ευρώπης και στην τελική συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας.
     Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ και σε όλους εκείνους, στελέχη του ΠΝ και του ΛΣ που στις δύσκολες ημέρες της κατοχής της χώρας μας, εντάχθηκαν σε οργανώσεις και διεξήγαγαν από το εσωτερικό τον αγώνα κατά των κατακτητών. Σημαντικός αριθμός αυτών συνελήφθη και εκτελέσθηκε.
Αλλά τα ιδεώδη αυτά διασφαλίσθηκαν και κατά την περίοδο που η χώρα κτυπήθηκε από τα ίδια της τα παιδιά σε χαλεπούς για τη μνήμη μας χρόνους μετά την απελευθέρωσή της.
Αναντίρρητα σπουδαία ήταν η συμβολή των στελεχών του ΠΝ στην παγίωση της εσωτερικής ειρήνης και στην διασφάλιση του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος.
Οι δάφνες όμως της δόξας, δεν ανήκουν μόνο στους ηρωικούς νεκρούς μαχητές. Ανήκουν επάξια και σε όλους τους επιβιώσαντες συμπολεμιστές τους, ορισμένοι των οποίων, ως παλαίμαχοι βετεράνοι, μας τιμούν σήμερα με την παρουσία τους.
Σε αυτούς τους σεβαστούς συναδέλφους που πολέμησαν κατά την διάρκεια του Β’ Π.Π., κάτω από αντίξοες και ιδιαίτερες σκληρές συνθήκες μακριά από την πατρίδα και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, υπηρετώντας με την ελεύθερή τους βούληση στις ελεύθερες ναυτικές δυνάμεις της πατρίδας, εκφράζουμε την απεριόριστη ευγνωμοσύνη και θαυμασμό μας.
Αλλά και στον καιρό της ειρήνης, στελέχη του ΠΝ, που έπεσαν κατά τη διάρκεια διατεταγμένης υπηρεσίας στην Κύπρο και στα Ίμια, αλλά και στην εκτέλεση του καθημερινού καθήκοντος, αποτελούν τρανό παράδειγμα αυτοθυσίας και συμβολής των στελεχών των Ε.Δ. στην εθνική ανεξαρτησία σε ειρηνική περίοδο.
     Στην σύντομη αυτή ομιλία δεν είναι δυνατόν να περιγραφεί με λεπτομέρειες η ηρωική δράση των Πολεμικών Πλοίων και ο τρόπος θυσίας όλων των γενναίων συναδέλφων μας, γιατί είναι τόσα πολλά τα κατορθώματά τους, που θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να αναφερθούν.
Οι νεότεροι πάντα θα διδασκόμεθα από τα κατορθώματά τους και θα είμαστε έτοιμοι να γίνουμε αντάξιοί τους, εάν η Πατρίδα το θελήσει.
Σε εποχές όπου χρειάζεται εθνική ομοψυχία για την αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, αλλά και της οικονομίας πρόσφατα, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάλι στην πρώτη γραμμή και συνεισφέρουν στο αίσθημα ασφάλειας που αισθάνεται ο Ελληνικός λαός, αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει να εργάζεται απερίσπαστος στο έργο της ανάταξης της χώρας.
     Η φετινή τελετή λαμπρύνεται με την μεταφορά των οστών του Αντιπλοιάρχου Βασιλείου Αρσλάνογλου στο οστεοφυλάκιο των πεσόντων στον Σταυρό, εκεί όπου σε λίγο θα μεταβούμε. Ο Βασίλειος Αρσλάνογλου φονεύθηκε στις 27-2-42 στην Μάλτα, όπου επισκευαζόταν το Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ του οποίου ήταν Κυβερνήτης, καθώς έσπευδε στο πλοίο του στην διάρκεια γερμανικής αεροπορικής προσβολής.
     Ας είναι αιωνία η μνήμη των ηρωικών συναδέλφων μας και ας προσευχηθούμε κατά την διάρκεια του προσκλητηρίου, που θα ακολουθήσει για την ανάπαυση της γενναίας ψυχής τους.

 

                                                            Αντιναύαρχος ε.α. Σπ. Περβαινάς ΠΝ

                                                                          Πρόεδρος  ΕΑΑΝ

Go to top