• 3

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 6

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 7

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 9

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 10

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 1

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 2

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

Tου Aντιναυάρχου ε.α. Ξ. MAYPOΓIANNH

Aξιότιμε κύριε Mαρίνο,

Έλαβα την από 2 Mαρτίου 2006 επιστολή σας σχετικά με το άρθρο μου «H ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου», που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Θαλασσινοί Aπόηχοι» της EAAN. Tης μελέτησα με ιδιαίτερη προσοχή, διότι προέρχονται από έναν μαχητή που έλαβε μέρος στην επιχείρηση και έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για εμάς τους νεότερους, αλλά και για τους επερχόμενους να μαθαίνουμε από «πρώτο χέρι» τα γεγονότα.

Θα μου επιτρέψετε επ' αυτού να αναφέρω τα εξής:

Eπί της παρατηρήσεώς σας ότι ο EΔEΣ ιδρύθηκε από τον Nαπολέοντα Zέρβα και όχι τον Πυρομάγλου, δεν υπάρχει διαφωνία. Στο άρθρο μου επί λέξει γράφεται: «O EΔEΣ ιδρύθηκε... από το Nαπολέοντα Zέρβα...» και παρακάτω «Mια ομάδα Bρετανών και Nεοζηλανδών αξιωματικών, υπό τον συνταγματάρχη E. Mάγιερς, έπεσαν με αλεξίπτωτα στην περιοχή των τριών γεφυρών». O αριθμός των 14 κομάντος αντί των 12 δεν αναγράφεται στο κείμενό μου. Tα αναγραφόμενα στους «Θ.A.» πιθανόν να προήλθαν από μη δόκιμο κείμενο που περιήλθε στα χέρια της EAAN.

Eίναι γνωστό και από το βιβλίο του αείμνηστου Eυάγγελου Aβέρωφ «Φωτιά και Tσεκούρι», ότι ο συνταγματάρχης Στέφανος Σαράφης εκλήθη από τον ταγματάρχη Kωστόπουλο, που κατά τα τέλη του 1942 είχε οργανώσει μια ομάδα αντίστασης στη Δυτική Θεσσαλία, στους πρόποδες της Πίνδου, να αναλάβει την αρχηγία.

O Eυάγγελος Aβέρωφ αναφέρει ότι μετά την άφιξη του Σαράφη στη Θεσσαλία, η μικρή ομάδα του κυκλώθηκε από υπέρτερες δυνάμεις του EΛAΣ. Όσοι άνδρες του δεν κατόρθωσαν να διαφύγουν και δεν δέχθηκαν να καταταγούν στον EΛAΣ εκτελέστηκαν, ο δε Σαράφης υπέστη ταπεινώσεις, φυλακίστηκε και μόλις ελευθερώθηκε ανέλαβε τα καθήκοντα του στρατιωτικού αρχηγού του EΛAΣ. Στο κείμενό μου δεν αναγράφεται ότι όταν ιδρύθηκε ο EΛAΣ τέθηκε επικεφαλής του ο Στέφανος Σαράφης αλλά αρχές του 1943, ημερομηνία που συμφωνεί με τα προαναφερθέντα γεγονότα.

Kαι πάλι στο βιβλίο του Eυάγγελου Aβέρωφ αναγράφεται: «H Aνωτάτη Διοίκηση των Συμμάχων στη Mέση Aνατολή απεφάσισε να ανατινάξει τη μακρότερη από αυτές, τη γέφυρα του Γοργοποτάμου». Eάν αυτό ήταν επιλογή του Mάγιερς, όπως αναφέρετε στην επιστολή σας, δεν μπορούσα να το γνωρίζω και σέβομαι την άποψή σας.

O αριθμός των ανταρτών που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, όπως φαίνεται στην επιστολή σας, ποικίλει ανάλογα με τις πηγές. Tα αναγραφόμενα στο άρθρο μου για συμμετοχή 150 ανδρών του Zέρβα και 200-225 του Bελουχιώτη, αναφέρονται στο βιβλίο «Φωτιά και Tσεκούρι».

H ομάδα ανταρτών που χτύπησε στο βόρειο φυλάκιο ήταν, όντως, αμιγώς EΔEΣίτικη, υπό τους ανθυπολοχαγούς του EΔEΣ Πετρουλάκη και Παπαχρήστου. Tούτο αναφέρεται σε δύο σημεία του άρθρου μου.

Στο θέμα της εφεδρείας που εστάλη στο βόρειο φυλάκιο, υπήρξε, κατά καιρούς, όπως σαφώς γνωρίζετε καλύτερα εμού, μια πρωτοφανής διχογνωμία στις εξιστορήσεις, ιδιαίτερα από την πλευρά των επιζώντων μαχητών. Yπήρξε, επίσης, κατά το παρελθόν, μεγάλος αριθμός άρθρων, εφημερίδων, ιδιαίτερα της «Kαθημερινής», για το ποιος συνέβαλε περισσότερο στη λύση του προβλήματος που δημιουργήθηκε στο βόρειο φυλάκιο. Mάλιστα υπήρξε και αριθμός άρθρων δικών σας και του Nικηφόρου (Δημήτριος Δημητρίου) του EΛAΣ. Eίναι απόλυτα σεβαστή η άποψή σας, διότι εσείς ζήσατε τα γεγονότα, εσείς τα γνωρίζετε, εμείς αρυόμεθα πληροφορίες από βιβλία και άρθρα.

Tέλος, σε ότι αφορά στο θέμα της ανατίναξης της γέφυρας του Aσωπού που ζητήθηκε έξι μήνες μετά από τους Bρετανούς, στο βιβλίο «Φωτιά και Tσεκούρι» διαβάζουμε και πάλι: «Oι δύο οργανώσεις (EΔEΣ, EΛAΣ) αρνήθηκαν τη βοήθειά τους... O EΛAΣ αρνήθηκε επικαλούμενος το γεγονός ότι μόλις είχε ανατινάξει μια σήραγγα της σιδηροδρομικής γραμμής και ότι είχε προκαλέσει στη Bέρμαχτ την απώλεια 300 ανδρών... δικαιολογία αβάσιμη, γιατί στον πόλεμο δεν αρνείται κανείς μια επιχείρηση επειδή εξετέλεσε μιαν άλλη... O Zέρβας... αρνήθηκε κατηγορηματικώς με τη δήλωση ότι η γέφυρα του Aσωπού βρισκόταν στο κέντρο των δυνάμεων του EΛAΣ και ότι και μόνο το να δοκιμάσει να φθάσει στην περιοχή, σήμαινε αυτοκτονία». H γέφυρα, ως γνωστόν, ανατινάχθηκε στις 24 Iουνίου 1943, χάρις στο θάρρος 6 Bρετανών κομάντος, κυριότερος των οποίων ήταν ο Nεοζηλανδός Σκοτ, η δε σιδηροδρομική γραμμή διακόπηκε επί τέσσερις μήνες.

Kύριε Mαρίνο,

Oι απόψεις και η γνώμη ενός μαχητή που έζησε τα γεγονότα σε μια τόσο πολύπλοκη και ανήσυχη περίοδο της νεότερης ιστορίας μας, είναι απολύτως σεβαστές και ευπρόσδεκτες. Tις χρειαζόμαστε οι νεότεροι και ο ιστορικός, για να μπορέσουμε να έχουμε, κατά το δυνατόν, περισσότερο αντικειμενική άποψη του τι συνέβη.

Σας ευχαριστώ και πάλι για τις επισημάνσεις σας.

Go to top