• 3

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 6

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 7

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 9

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 10

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 1

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 2

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

Tου Yποναυάρχου ε.α. ΣΩTHPIOY ΓEΩPΓIAΔH Π.N.

Kατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στο εξωτερικό αλλά ακόμη και στην Eλλάδα, αστήρικτοι ισχυρισμοί περί του ότι το 1922 δεν έλαβε χώρα Γενοκτονία εις βάρος των γηγενών Eλληνικών πληθυσμών της Tουρκίας, αλλά απλώς επρόκειτο περί αντιποίνων με αφορμή ελληνικές ακρότητες που προηγήθηκαν εις βάρος Tούρκων από το 1919.

Yπάρχουν πάμπολλες αδιαμφισβήτητες ξένες μαρτυρίες περί του ότι οι από την αρχαιότητα εγκατεστημένοι Xριστιανικοί πληθυσμοί της Tουρκίας υφίσταντο κατά καιρούς συστηματικές βασανιστικές εξοντώσεις, οργανωμένες από τις εκάστοτε κεντρικές διοικήσεις της γείτονος.

Mερικές από αυτές τις αξιόπιστες μαρτυρίες ουδετέρων εμπείρων ξένων Διπλωματών, παρουσιάζονται με ανατριχιαστικά στοιχεία στα βιβλία του Aμερικανού, εβραίου το θρήσκευμα, πρεσβευτή στην Tουρκία το 1913-16 Henry Morgenthau με τίτλο «Tα Mυστικά του Bοσπόρου», εκδόσεις TPOXAΛIA, και του Aμερικανού Γενικού Προξένου στη Σμύρνη το 1922 George Horton, με 30ετή διπλωματική θητεία στην Aνατολική Mεσόγειο και τίτλο «H Mάστιγα της Aσίας», εκδόσεις της EΣTIAΣ. Συγκεντρωτικά στοιχεία και εικόνες από ξένες πηγές παρατίθενται στο Internet από το Bραζιλιάνο κ. Roberto Lopes, που ζει στο Σαο Πάολο, στη διεύθυνση http://www.HellenicGenocide.org

Ξένες μαρτυρίες της γενοκτονίας Eλλήνων της Tουρκίας το 1922

H Eλληνική Bουλή με το N. 3218/2004 έχει καθιερώσει την 27 Iανουαρίου κάθε έτους ως ημέρα μνήμης όλων των Eλλήνων Eβραίων μαρτύρων του Oλοκαυτώματος του B' Π.Π. και η Eλληνική Πολιτεία έχει αναγείρει για όλα αυτά τα θύματα Mνημείο. H Eλλάδα δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει επίσημα την Eλληνική Γενοκτονία, δεν έχει καθορίσει ενιαία ημέρα ετήσιας μνήμης του συνόλου των θυμάτων της Eλληνικής Γενοκτονίας και δεν έχει αναγείρει κοινό Mνημείο για όλα ανεξαρτήτως τα θύματα της Eλληνικής Γενοκτονίας, ήτοι των Eλλήνων του Πόντου, της Θράκης, της Mικράς Aσίας κ.λπ.

Aς δούμε ενδεικτικά μερικά ειδησιογραφικά στοιχεία και συγκλονιστικές μαρτυρίες του Aμερικανικού Tύπου της περιόδου εκείνης για τις Γενοκτονίες του 1922, που χαρακτηρίζονται από εξέχοντες Tούρκους ως «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και περιλαμβάνονται στις σελίδες 247-251 του βιβλίου του Edward Hale Bierstadt, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1924 με τίτλο «H Mεγάλη Προδοσία», σε μετάφραση I. Γ. Kασσεσιάν, εκδόσεις «NEA ΣYNOPA» A. A. Λιβάνη.


Christian Science Monitor, Βοστώνη
Τετάρτη 3 Μαίου 1922

Οι σφαγές των Ελλήνων από τους Τούρκους συνεχίζονται

Η ανεξέλεγκτη πολιτική εξόντωσης συνεχίζεται. Μαρτυρίες Αμερικανών που ζουν στην Ανατολία
Του Χέμπερτ Άνταμς Γκίμπονς
(Η μετάδοση του τηλεγραφήματος καθυστέρησε). Τραπεζούντα, 24 Μαΐου.­

Παρά τις διαδοχικές έντονες αρνήσεις τους, οι Τούρκοι της Άγκυρας ακολουθούν μια αυθαίρετη και ανελέητη πολιτική εξόντωσης των Ελλήνων. Διαπιστώνω ότι η Τραπεζούντα εκκαθαρίζεται από τον υπόλοιπο χριστιανικό πληθυσμό της.

Πριν από δύο χρόνια υπήρχαν εδώ 25.000 Έλληνες. Σήμερα, ανάμεσα στις ηλικίες των 14 και των 80 ετών, ο άρρενας πληθυσμός δεν αριθμεί παρά 6 ιερείς και 10 πολίτες. Δεν έχει μείνει ούτε ένας γιατρός, ούτε ένας δάσκαλος. Τα ελληνικά νοσοκομεία και τα ελληνικά σχολεία έχουν κλείσει και τα ιδιαίτερα μαθήματα κατ' οίκον απαγορεύονται.

Δεν υπάρχουν Έλληνες στις επιχειρήσεις. Οι Έλληνες ήταν το πιο ευημερούν στοιχείο εδώ, με όμορφα σπίτια, ένα θαυμάσιο νοσοκομείο και με μεγάλες βίλες στους λόφους για τις θερινές διακοπές. Τώρα, όμως, που οι πατέρες, οι σύζυγοι και οι γιοι τους έχουν φύγει, οι γυναίκες έχουν βυθιστεί σε απελπιστική φτώχεια.

Βλέπω τις γυναίκες να σκάβουν αυλάκια, να κουβαλάνε πέτρες σε οικοδομές, να σηκώνουν βαριά φορτία περπατώντας ξυπόλυτες και φορώντας κουρέλια.

Αυτές είναι οι αχθοφόροι του λιμανιού. Τώρα, μετά την εκτόπιση των μεγαλύτερων αγοριών, η κυβέρνηση της Άγκυρας διέταξε να πιαστούν όλα τα αγόρια από 11 ως 14 ετών.

Είναι σπαραξικάρδιο θέαμα το να βλέπεις τα κακόμοιρα, μικρά παιδιά να συνωστίζονται σαν κοπάδι και να οδηγούνται ανάμεσα από τους δρόμους της πόλης προς το Κυβερνείο, όπου τα ρίχνουν σε ένα βρόμικο υπόγειο μπουντρούμι. Περίπου 300 απ' αυτά συγκεντρώθηκαν μ' αυτό τον τρόπο στην Τραπεζούντα στις 20 Μαΐου.

Ξένες μαρτυρίες της γενοκτονίας Eλλήνων της Tουρκίας το 1922

Μακριά από τα μάτια των ξένων

Αυτή την εβδομάδα θα ακολουθήσουν κι αυτά τους μεγαλύτερούς τους, που βρίσκονται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης κοντά στο Τζεβισλίκ στο δρόμο για το Ερζερούμ, μακριά από τα ερευνητικά μάτια των ξένων, όπου θα χαθούν για πάντα. Γιατί, αν μπουν στο στρατόπεδο του Τζεβισλίκ, οι εκτοπισμένοι δεν το εγκαταλείπουν ποτέ. Οι Τούρκοι δεν τους δίνουν τροφή, το αποτέλεσμα, λοιπόν, μπορεί να είναι μόνο ένα. Οι άντρες όχι μόνο της Τραπεζούντας αλλά κι όλων των ελληνικών χωριών της περιοχής έγιναν τροφή του Μολώχ του Τζεβισλίκ.

Τα αρμενικά χωριά έχουν καταστραφεί προ πολλού, τώρα έχει έρθει η σειρά των Ελλήνων χωρικών. Χωρίς άντρες, χωρίς σπόρους, χωρίς ζώα και γεωργικά εργαλεία, οι γυναίκες δεν μπορούν να επιζήσουν κι έτσι έρχονται με τα παιδιά τους στην Τραπεζούντα σε αναζήτηση τροφής, με τα νεαρά κορίτσια να κρύβουν την ομορφιά τους πίσω από τη βρομιά και τα κουρέλια. Οι Αρχές δε διεξάγουν ανακρίσεις, όσες κι αν είναι οι βιαιότητες που διεξάγονται.

Εξέχοντες Τούρκοι διαμαρτύρονται

Εξέχοντες Τούρκοι του Τζεβισλίκ ήρθαν εδώ για να διαμαρτυρηθούν. «Το Τζεβισλίκ υψώνει τη φωνή του προς τον ουρανό εναντίον μας, θα μας καταραστούν όλα τα έθνη», δήλωσε ένας απ' αυτούς, ενώ άλλος παραπονέθηκε στο βαλή ότι η ώρα του εθνικού θριάμβου της Τουρκίας θα πρέπει να πάψει να αμαυρώνεται από τέτοια εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας.

Ωστόσο, αν και ο βαλής Εμπού Μπεκίρ Χακίμ και ο δήμαρχος Χουσεΐν νιώθουν την ίδια ντροπή για το ότι κάνουν πόλεμο σε μικρά αγόρια, είναι ανίσχυροι να σταματήσουν την εφαρμογή ενός διατάγματος που έχει εκδοθεί από ένα κρυφό κομιτάτο που κυβερνάει αυτή τη χώρα.

Το κομιτάτο της Άγκυρας έχει, όπως και οι προκάτοχοί του του κομιτάτου Ένωση και Πρόοδος, παντού εκπροσώπους, οι οποίοι δίνουν εντολές στους κυβερνητικούς αξιωματούχους και ελέγχουν την εφαρμογή τους.

Όποιος δεν υπακούει στις εντολές αυτού του κομιτάτου συλλαμβάνεται, δικάζεται για προδοσία ή, σε μερικές περιπτώσεις, δολοφονείται. Οι βαλήδες και οι κυβερνήτες της Τραπεζούντας αντικαταστάθηκαν αρκετές φορές, όταν προσπάθησαν να απαλύνουν τους διωγμούς.

Οι πιο φανατικοί εθνικιστές πράκτορες, στους οποίους έχει άμεσα ανατεθεί η εξόντωση των Ελλήνων, είναι οι επιθεωρητές υγιεινής, οι γιατροί και οι επιθεωρητές της δημόσιας παιδείας.

Έτσι, οι άμεσα υπεύθυνοι είναι οι μορφωμένοι Νεότουρκοι.

Η χριστιανοσύνη δεν έχει μέλλον


Ωθούμενος από μια γενναιόδωρη παρόρμηση, ο καταγόμενος από την Κρήτη χότζας της Τραπεζούντας, όταν είδε τα σχολεία να κλείνουν και τα νεαρά παιδιά να μένουν χωρίς εκπαίδευση, πήγε στο διευθυντή των σχολείων του βιλαετίου και του είπε: «Γνωρίζω ελληνικά και θέλω να ανοίξω σχολεία γι' αυτά τα παιδιά».

Ο διευθυντής εξοργίστηκε και ούρλιαξε: «Τι; Εδώ εμείς προσπαθούμε να καταστρέψουμε αυτούς τους ανθρώπους κι εσύ θέλεις να τους κρατήσεις στη ζωή;»

Δεν υπάρχει καμιά ελπίδα για τους χριστιανούς κάτω από το εθνικιστικό καθεστώς. Δεν υπάρχει μέλλον για τη χριστιανοσύνη στην Ανατολία εκτός από τις περιοχές που κατέχουν οι Έλληνες, εκτός αν η Ευρώπη και η Αμερική χάσουν την υπομονή τους και θέσουν την κυβέρνηση της Άγκυρας εκτός νόμου.

Ξένες μαρτυρίες της γενοκτονίας Eλλήνων της Tουρκίας το 1922

Παρά τις επίσημες αρνήσεις της εθνικιστικής κυβέρνησης και τις ψεύτικες και παραπλανητικές δηλώσεις που υποτίθεται ότι κάνουν υπάλληλοι της Νίαρ Ιστ στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας, ενώ αυτές στην πραγματικότητα τηλεγραφούνται από την Άγκυρα, υπάρχουν συντριπτικές αποδείξεις για το ότι οι σφαγές και οι εκτοπίσεις των Ελλήνων είναι πιο φρικτές ακόμα κι από εκείνες των Αρμενίων στη διάρκεια του Παγκόσμιου Πολέμου και ότι αυτά τα εγκλήματα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Go to top