• 3

  Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 6

  Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 7

  Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 9

  Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 10

  Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 1

  Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 2

  Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Α.Α.Ν. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ
ΤΗΣ  ΕΝΩΣΗΣ ΤΗΝ 20-01-2019

Καλοσωρίζουμε στην σημερινή εορτή τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Ναύαρχο Ε. Αποστολάκη Π.Ν. ε.α.  Επίτιμο Α/ΓΕΕΘΑ, τον Αρχηγό Γ.Ε.Ν. Αντιναύαρχο Ν. Τσούνη Π.Ν., τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Ι. Παυλόπουλο Π.Ν. τους εν ενεργεία Ναυάρχους και Αρχιπλοιάρχους του Π.Ν., τον εκπρόσωπο του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛΛ.ΑΚΤ., τους Επιτίμους Αρχηγούς, τους Εκπροσώπους των Ε.Α.Α.Σ. και Ε.Α.Α.Α. και των Συλλόγων Ν.Π.Ι.Δ., τα Δ.Σ. των Παραρτημάτων της Ε.Α.Α.Ν. Σαλαμίνας, Πάτρας, Πύργου και Πόρου και όλους εσάς που μας κάνετε την τιμή να είσαστε σήμερα εδώ, στην παραδοσιακή κοπή της πίτας της Ε.Α.Α.Ν., κάτω από δύσκολες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω του συλλαλητηρίου για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Υποδεχόμεθα με μεγάλη χαρά τον νέο ΥΕΘΑ Ναύαρχο Ε. Αποστολάκη Π.Ν. ε.α. Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, που μας τιμά με την παρουσία του και είμαστε υπερήφανοι που ένας Αξιωματικός Π.Ν. ευρίσκεται σε αυτή τη θέση.

Ευχόμεθα σε όλους τους παριστάμενους ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με υγεία και οικογενειακή ευτυχία.

Θα σας ενημερώσω επι τροχάδην για τα πεπραγμένα της Ε.Α.Α.Ν. το έτος 2018:

-Μετά την προσφυγή των τριών θεσμικών Ενώσεων κατά των διοικητικών πράξεων του Ν.4093/12 και την δικαίωσή μας από το ΣτΕ, διεκδικήσαμε την πλήρη συμμόρφωση της Κυβέρνησης προς αυτή την απόφαση. Δυστυχώς εφαρμόσθηκε το ήμισυ της δικαιούμενης αναπροσαρμογής με τον ν.4307/14 κατά του οποίου καταθέσαμε προσφυγή και εκδόθηκε η υπ. αριθ. 1128/2016 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε και αυτό το νόμο αντισυνταγματικό. Με τον ν.4575/18 η παρούσα Κυβέρνηση μας έδωσε   αναδρομικά από την 01-08-2012 μέχρι την 15-05-2016, χωρίς να αναπροσαρμόσει τις συντάξεις στο επίπεδο της 31-07-2012 που ήταν η Απόφαση του ΣτΕ και επί πλέον επέβαλε μνημονιακές κρατήσεις που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Κατ αυτόν τον τρόπο πολλοί συνάδελφοι έλαβαν μηδενικά ή ευτελή ποσά. Το Συντονιστικό απέστειλε επιστολή για τα ανωτέρω στον ΥΠ.ΟΙΚ. και προτίθεται να καταθέσει εκ νέου προσφυγή κατά του ν.4575/18. Προτρέπουμε όλους τους συναδέλφους που έλαβαν μικρότερα των αναμενομένων ποσά να υποβάλουν αίτηση Επιφύλαξης στο ΓΛΚ/ΕΦΚΑ, σύμφωνα με υπόδειγμα που υπάρχει στον ιστότοπο της ΕΑΑΝ και στους ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥΣ ΑΠΟΗΧΟΥΣ που θα κυκλοφορήσουν σε λίγες ημέρες.

-Καταθέσαμε προσφυγή την 08-09-2016 κατά του Ν.4387/2016 (Ασφαλιστικός Νόμος Κατρούγκαλου). Η εκδίκαση της προσφυγής έγινε την 06-10-2017 και αναμένουμε την Απόφαση του ΣτΕ. Η ΕΑΑΝ είναι ο μόνος Φορέας που έκανε προσφυγή κατά του άρθρου 12 του εν λόγω νόμου που αφορά τις συντάξεις χηρείας.

-Μέχρι την 5-2-2019 όσοι δεν έχουν καταθέσει προσφυγή για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων στο ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ πρέπει να το κάνουν, γιατί χάνουν την δυνατότητα αυτή. Να συμβουλευτούν τους δικηγόρους τους.

-Έχουμε καταθέσει πρόταση για τροποποίηση της ΚΥΑ που διέπει τις εκλογές της ΕΑΑΝ με δύο σημαντικές τροπολογίες :

   * Δυνατότητα εκλογής και με ηλεκτρονική ψήφο

   * Αύξηση των θέσεων των Αξιωματικών (Ε) από 3 σε 4 με αντίστοιχη μείωση του αριθμού των Μαχίμων και αυτό σε αναγνώριση της προσφοράς των Αξιωματικών (Ε).

-Την 17-03-2019 θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ/ΕΑΑΝ, οι οποίες θα γίνουν και με επιστολική ψήφο.

-Θεσμοθετήσαμε τον Τοπικό Εκπρόσωπο της Ε.Α.Α.Ν. που είναι συνάδελφος  ο οποίος εκπροσωπεί την Ε.Α.Α.Ν. σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και ορίσαμε πολλούς Τοπικούς Εκπροσώπους.

-Χειριστήκαμε τον παραθερισμό των Μελών μας για το 2018 σε θέρετρα του Π.Ν. και σε ιδιωτικά ξενοδοχεία που επιδοτούνται από την Ε.Α.Α.Ν.

-Αναλάβαμε για πέμπτη συνεχή χρονιά την έκδοση του ιστορικού περιοδικού Ναυτική Ελλάς μετά την κατάργηση της Ε.Θ.Ε. που είχε την πρότερη ευθύνη έκδοσής του και έτσι συμβάλαμε στην διατήρηση του περιοδικού επιδιώκοντας συνεχώς την αναβάθμισή του. Βασικό ρόλο στην επιτυχία του εγχειρήματος διαδραμάτισαν ο Διευθυντής του περιοδικού Αντιναύαρχος Ξ. Μαυρογιάννης Π.Ν. ε.α. και η Διευθύντρια Σύνταξης του περιοδικού Μ.Π.Υ. Πολυξένη Χούση.

-Αναφορικά με τα Ναυτικά Φυλλάδια / Ναυτικά Διπλώματα μετά τις παρατηρήσεις που επέβαλε το ΣτΕ στο σχέδιο της  ΚΥΑ για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, το σχέδιο ευρίσκεται πάλι υπό αναθεώρηση και αναμένουμε την τελική του μορφή. Η λύση που επελέγη δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις της ΕΑΑΝ, αλλά το ότι θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα μετά από 6 χρόνια είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και η ΕΑΑΝ επιφυλάσσεται για περαιτέρω νομικές και άλλες ενέργειες αφού εκδοθεί.  

-Ενισχύσαμε την συνεργασία μας με τους Συλλόγους Ν.Π.Ι.Δ. που αφορούν το Π.Ν., όπως και με τις άλλες δύο Ενώσεις Αποστράτων (ΕΑΑΣ-ΕΑΑΑ) με  τις οποίες έχουμε εξαιρετική συνεργασία στα πλαίσια του Συντονιστικού Συμβουλίου.

-Προσλάβαμε Ορκωτούς  Λογιστές οι οποίοι ήλεγξαν τις χρήσεις 2015, 2016, και 2017  και τις βρήκαν εν τάξει και το ίδιο θα πράξουμε για την χρήση 2018.

-Στα πλαίσια του Συντονιστικού πετύχαμε την καθιέρωση από το ΓΕΕΘΑ της 21ης Νοεμβρίου ως Ημέρας του Αποστράτου/Βετεράνου παράλληλα με τον εορτασμό της Ημέρας των Ε.Δ.

-Προέβημεν σε ενημέρωση των Μελών μας ανά δίμηνο στην Κεντρική ΕΑΑΑΝ και ανά τετράμηνο στα Παραρτήματα

-Συνδράμαμε πολλούς συναδέλφους μέσω της Πρόνοιας της ΕΑΑΝ και των κονδυλίων που διαχειριζόμαστε για κοινωνική πολιτική σε έχοντας ανάγκη συναδέλφους.

-Αναμένουμε από το ΓΕΝ άλλα 250 ξίφη μετά από τα 150 που ήδη επιδώσαμε για άλλους 250 απόστρατους Αξιωματικούς (Ε) που δεν έχουν λάβει   περιλαμβανομένων και των  Αξιωματικών  Νοσηλευτριών.

-Από ότι προβλέπεται τα μερίσματα και το ΕΚΟΕΜΝ δεν θα μειωθούν για το 2019  μετά και από την τροποποίηση του Ν.4387/16 που καταργούσε τους λεγόμενους κοινωνικούς πόρους οι οποίοι τελικά θα παραμείνουν.

-Σχετικά με το Ν.Ν.Α., το Ν.Ν.Α. θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του προς τους αποστράτους, πάντα προσπαθώντας να τις βελτιώσει. Δίνουμε μεγάλη σημασία στη συνεργασία με το ΓΕΝ και το Ν.Ν.Α. στον χρόνο αναμονής για σύνδεση με τα ραντεβού και στον χρόνο καθορισμού των ραντεβού και πρώτο βήμα υπήρξε η θέσπιση του ηλεκτρονικού ραντεβού. Δωρίσαμε στο ΝΝΑ holter ρυθμού και πιεσόμετρο και θα δωρίσουμε και άλλα το 2019. Ευχαριστούμε τους εθελοντές της ΠΡΟΝΟΙΑΣ της ΕΑΑΝ στο ΝΝΑ για την προσφορά τους και το Ν.Ν.Α. για την συνεργασία του με αυτήν. Άλλωστε είμαστε η μόνη Ένωση που έχει Γραφείο και παρουσία σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

-Ομάδα αποστράτων, κυρίως από το ΔΣ/ΕΑΑΝ και την Πρόνοια της ΕΑΑΝ συστήσαμε τον ”Σύλλογο Φίλων ΝΝΑ“ με σκοπό να ενισχύσουμε σε εξοπλισμό το Ν.Ν.Α.. Καλούμε τους συναδέλφους ε.ε. και ε.α. να εγγραφούν με 10 € το χρόνο. Σύντομα θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση.

-Η ΕΑΑΝ, όπως και οι δύο άλλες Ενώσεις διαφωνούν με την Συμφωνία των Πρεσπών και μετέχουν σε όλα τα συλλαλητήρια για το θέμα αυτό και ειδικά στο συλλαλητήριο των Αθηνών που θα γίνει στην Πλατεία Συντάγματος σήμερα και ώρα 14:00 και προτρέπουμε τους συναδέλφους να λάβουν μέρος.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Α/Γ.Ε.Ν. Αντιναύαρχο Ν. Τσούνη Π.Ν. όπως και το Γ.Ε.Ν. και τον Δ.Δ.Μ.Ν. Αντιναύαρχο (Μ) Νικόλαο Καφέτση Π.Ν. που μας φιλοξενεί, για τη συμπαράστασή τους στην αντιμετώπιση των  προβλημάτων διοικητικής μέριμνας που αντιμετωπίζουμε

Επίσης τον Αρχηγό του Λ.Σ.-ΕΛΛ.ΑΚΤ Αντιναύαρχο Λ.Σ. Στ. Ράπτη για την συμπαράσταση του Α/Λ.Σ. στο έργο της ΕΑΑΝ.

Σήμερα θα βραβεύσουμε συναδέλφους και διακεκριμένους πολίτες ως ακολούθως :

-Αντιπλοιάρχους (Ε) Π.Ν. ε.α. Αγ. Γαλανό  και Ευ. Ζουπαντή για την ιστορική συγχώνευση των Συλλόγων τους ΣΑ/ΣΜΥΝ και ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ

-Υποναύαρχο Λ.Σ. Γ. Καλαρώνη για τις υπηρεσίες του ως Πρόεδρος της ΕΑΑΛΣ από Ιανουάριο 2009 μέχρι Ιανουάριο 2018.

-Συγγραφέα και Δημοσιογράφο κ. Πέτρο Λινάρδο για την επί 50 έτη συνεργασία του στο περιοδικό ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΣ.

-Αντιπλοίαρχο (Ε) Στυλιανό Τριβυζά Π.Ν. ε.α. για τις προσφερθείσες υπηρεσίες του προς την πατρίδα (ΚΥΠΡΟΣ 1964)

-Είχαμε αποφασίσει να βραβεύσουμε και τον μεγάλο ιστορικό Σαράντο Καργάκο για την συνεργασία του στο περιοδικό ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΙ ΑΠΟΗΧΟΙ, αλλά δυστυχώς δεν προλάβαμε, γιατί απεβίωσε πρόσφατα.

-Επίσης θα βραβεύσουμε τα παιδιά αποστράτων του Λ.Σ. που αρίστευσαν στην Β.΄ και Γ.΄ ΛΥΚΕΙΟΥ, τα παιδιά των αποστράτων Π.Ν. και Λ.Σ. που απεφοίτησαν με άριστα από Α.Ε.Ι. και τους πρωτεύσαντες αποφοίτους της ΣΝΔ και της ΣΜΥΝ.

 

Go to top