• 3

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 6

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 7

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 9

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 10

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 1

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 2

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

Κατάθεση στεφάνου από τον ΤΕ/ΕΑΑΝ Χάλκης & εγγύς νήσων στο μνημείο του Λοχαγού (ΠΖ) Αλέξανδρου Ι. Διάκου

                Το τριήμερο 27-29 Οκτωβρίου 2017 έλαβαν χώρα στο νησί της ακριτικής Χάλκης Δωδεκανήσου τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940 με τη συμμετοχή για πρώτη φορά και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και δημοτών του Δήμου Καστοριάς. Οι περισσότεροι επισκέπτες κατάγονται από το χωριό Ζούζουλη της Δυτικής Μακεδονίας, οι κάτοικοι του οποίου αναγκάστηκαν το 1964 να μετοικίσουν μόνιμα στον οικισμό Νέα Ζούζουλη (Μανιάκοι) της πόλης της Καστοριάς, λόγω φυσικής καταστροφής.

Ιστορικό

Το πρωινό της 1ης Νοεμβρίου 1940 ο Υπολοχαγός (ΠΖ) Αλέξανδρος Διάκος,  γεννημένος  στη Χάλκη Δωδεκανήσου το 1911, ως διοικητής του 2ου λόχου του 1ου Τάγματος του 4ου Συντάγματος Πεζικού Λάρισας,  οδήγησε  τον λόχο του στο ύψωμα της Τσούκας  που βρίσκεται  δυτικά του χωριού Ζούζουλη της Δυτικής Μακεδονίας, με διαταγή  να το καταλάβει καθώς θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ελληνικής αντεπίθεσης που είχε αποφασιστεί την προηγούμενη μέρα από την ελληνική στρατιωτική διοίκηση. Όμως, κατά την κίνησή τους στο ύψωμα δέχθηκαν τα πυρά από τις πλαγιοφυλακές της ιταλικής Μεραρχίας Αλπινιστών «Τζούλια», οι οποίοι το είχαν ήδη καταλάβει και το κρατούσαν προβάλλοντας  σθεναρή αντίσταση. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, στην προσπάθειά του να ανακαταλάβει το ύψωμα για τέταρτη συνεχή φορά, ο Διάκος δέχθηκε ριπή ιταλικού πολυβόλου και έπεσε νεκρός. Ο Χαλκίτης Υπολοχαγός, ήταν ο πρώτος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού που σκοτώθηκε στο μέτωπο κατά τη «Μάχη της Πίνδου». Η πολιτεία αναγνώρισε την ηρωική  θυσία του Αλέξανδρου Διάκου προβιβάζοντάς τον επ’ ανδραγαθία στον βαθμό του Λοχαγού.

Οι κάτοικοι της Ζούζουλης, μετά την απομάκρυνση των Ιταλών από το ύψωμα, με εντολή του Διοικητή του Αποσπάσματος Πίνδου Συνταγματάρχη (ΠΖ) Κωνσταντίνου Δαβάκη,  μετέφεραν  το αιματοβαμένο σώμα του νεκρού Υπολοχαγού στο χωριό τους, όπου αφού το μοιρολόγησαν σαν να ήταν δικό τους παιδί,  το έθαψαν με τιμές στο μικρό κοιμητήριο της Ζούζουλης ανάμεσα στους νεκρούς συμπολεμιστές του, δίπλα στους τάφους των γονιών και των παππούδων τους. Κάθε χρονιά,  στις αρχές Νοεμβρίου, ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Ζουζουλιωτών διοργανώνει με κάθε επισημότητα την τέλεση του μνημόσυνου στη μνήμη του Δωδεκανήσιου Αξιωματικού και των συμπολεμιστών του.

Τον Νοέμβριο 2015 το νησί της Χάλκης εκπροσωπήθηκε για πρώτη φορά στην επιμνημόσυνη δέηση  που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ζούζουλης και στη συνέχεια στο τρισάγιο στο μικρό κοιμητήριο του χωριού, με την παρουσία  του Τοπικού Εκπροσώπου της ΕΑΑΝ στη Νήσο Χάλκη και εκπροσώπου του Πολιτιστικού Συλλόγου Χάλκης «Το Μύρτος». Φέτος, το μνημόσυνο διοργανώθηκε επίσημα στη Χάλκη.

Μαζί τελέστηκε και το μνημόσυνο του Χαλκίτη Λοχαγού (ΠΖ) Διογένη Φανουράκη, ο οποίος σκοτώθηκε στη γεννέτειρά του τη Χάλκη την 1η Νοεμβρίου 1944, κατά τη διάρκεια των συμμαχικών επιχειρήσεων για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Η πολιτεία αναγνώρισε τον ηρωικό του θάνατο  προβιβάζοντάς τον επ’ ανδραγαθία στον βαθμό του Ταγματάρχη.

Οι εκδηλώσεις στη Χάλκη

Στην επιμνημόσυνη δέηση,  που τελέστηκε την 29η Οκτωβρίου 2017 στον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου Χάλκης , παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως  Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Χάλκης και Καστοριάς, ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Νικόλαος Χιονής ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού με επιτελείς του, εκπρόσωποι των Ε.Δ. και Σ.Α. στη Χάλκη, στρατιωτικό άγημα αποδόσεως τιμών, ο εκπρόσωπος του Δ.Σ. του  Ιδρύματος Λοχαγού Φανουράκη στη Χάλκη, Σύλλογοι της Καστοριάς, Χάλκης και Ρόδου και πλήθος κόσμου.

Η ΕΑΑΝ εκπροσωπήθηκε από τον Τοπικό Εκπρόσωπο Χάλκης & εγγύς νήσων Πλοίαρχο ε.α. Ιωάννη Γ. Ασπροποταμίτη Π.Ν., ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής του ιστορικού της δράσης και της ηρωικής θυσίας των δύο χαλκιτών αξιωματικών στον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου Χάλκης.  Επίσης, το Δ.Σ. της ΕΑΑΝ προσέφερε οικονομική ενίσχυση  προς  τον Πολιτιστικό  Σύλλογο Χάλκης «Το Μύρτος», με σκοπό την παράθεση του δείπνου υποδοχής των επίσημων προσκεκλημένων στο νησί.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων οι επισκέπτες  επισκέφθηκαν το σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια ο Λοχαγός (ΠΖ) Αλέξανδρος Διάκος, το οποίο αργότερα είχε κληρονομήσει ο ανιψιός του (γιος της αδερφής του Κρυσταλλίας) Αλέξανδρος Βασίλειος Σακελλαρίδης – Διάκος, Αρχιπλοίαρχος ε.α. ΠΝ (1929 – 2009).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετακίνηση  στο νησί της Χάλκης  της αποστολής των εκπροσώπων του Δήμου Καστοριάς και του Επιμορφωτικού Συλλόγου Ζουζουλιωτών από και προς το αεροδρόμιο Καστοριάς εκτελέστηκε με μεταφορικό ελικόπτερο που διατέθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

 

Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στον ιερό ναό Αγ. Νικολάου Νήσου Χάλκης

Ανταλλαγή αναμνηστικών μεταξύ ΤΕ/ΕΑΑΝ – Διοικητή 95 ΑΔΤΕ

Αναμνηστική φωτογραφία στο μνημείο του Λοχαγού (ΠΖ) Αλέξανδρου Διάκου

Απόδοση τιμών στο μνημείο του Ταγματάρχη (ΠΖ) Διογένη Φανουράκη

 

Το μνημείο του Λοχαγού (ΠΖ) Αλέξανδρου Διάκου στο λιμάνι της νήσου Χάλκης

 

Το μνημείο του Λοχαγού (ΠΖ) Αλέξανδρου Διάκου στο λιμάνι της νήσου Χάλκης

Από την επίσκεψη στο σπίτι που γεννήθηκε ο Λοχαγός (ΠΖ) Αλέξανδρος Διάκος

Από την επίσκεψη στο σπίτι που γεννήθηκε ο Λοχαγός (ΠΖ) Αλέξανδρος Διάκος

Go to top