• 3

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 6

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 7

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 9

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 10

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 1

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

 • 2

  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

     Μεγάλη επιτυχία είχε η τελετή κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Παραρτήματός μας το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 11:30, στο Εντευκτήριο (γραφεία) της Ενώσεώς μας, παρουσία του Προέδρου, Αντιπροέδρου, Διευθύνοντα Σύμβουλου και Μελών του ΔΣ της ΕΑΑΝ καθώς και Πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών του τόπου μας

Πατήστε εδώ για να δείτε, την Πρόσκληση

                                                  ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΑΑΝ ΠΟΡΟΥ

 Σεβαστοί Πατέρες Κυρίες και Κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι
Θέλω να σας ευχαριστήσω που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και βρίσκεστε κοντά μας στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίττας του Παραρτήματός μας. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω:
Το Δήμαρχο Πόρου κ Δ. Στρατηγό, τον Αναπληρωτή του Δημάρχου Τροιζηνίας Αντιναύαρχο (Ο) ε.α. Κ. Μοσχογιάννη ΠΝ, τον Τ. Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και καθηγητή της Σ.Ν.Δ κ. Γ. Καλό, Τον Πρόεδρο της ΕΑΑΝ Αντιναύαρχο ε.α. Σπ. Περβαινά ΠΝ, τον Αντιπρόεδρο της ΕΑΑΝ Αντιναύαρχο ε.α Θ. Γερούκη ΠΝ, τα μέλη του ΔΣ της ΕΑΑΝ Αρχιπλοίαρχο ε.α. Ι Αγγελόπουλο.ΠΝ, , Πλοίαρχο ε.α Χ. Αϊδίνη ΠΝ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΑΑΝ Αντιπλοίαρχο ε.α Γ. Τζικάκη ΠΝ καθώς επίσης τον Διοικητή του ΚΕ/ΠΟΡΟΣ Πλοίαρχο Ν. Λεμονή ΠΝ, τον Υποδιοικητή του ΚΕ/ΠΟΡΟΣ Αντιπλοίαρχο  Χαρ. Γαβαλά ΠΝ, τους Δημοτικούς Συμβούλους του Πόρου, τον Λιμενάρχη  Πόρου πλωτάρχη ΛΣ Ε .Πολλάλη, τον Πρόεδρο του ΣΑ/ΣΜΥΝ κ. Ε. Σφακτό και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων του Πόρου. 
     Πριν ευχηθώ για τον καινούργιο χρόνο επιτρέψτε μου να πω δυο λόγια για το  Παράρτημά μας, που όπως θα είδατε στο πρόγραμμα  λειτουργεί για 12η συνεχή χρονιά και ιδρύθηκε στον Πόρο, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το Π.Ν. και την  ιστορία του και ο οποίος ήταν παρών σε όλους τους ναυτικούς αγώνες του Έθνους. Να σας θυμίσω ότι κατά τον αγώνα της ανεξαρτησίας Ποριώτες, διέθεσαν τα πλοία τους (Θεόδωρος και Νικόλαος Μέξης, Γεώργιος Δέδες κλπ)  και  επάνδρωναν πολλά Υδραίικα και Σπετσιώτικα καράβια. Το 1828 στον Πόρο ιδρύεται ο πρώτος Πολεμικός Ναύσταθμος και λειτουργεί για 50 χρόνια μέχρι τη μεταφορά του στη Σαλαμίνα. Στον Πόρο ιδρύεται και λειτουργεί η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών για 100 χρόνια μέχρι τη μεταφορά της το 1990 στο Σκαραμαγκά 
     Στον Πόρο λειτουργεί το Κέντρο Προπαίδευσης Ναυτών, αλλά και Σχολές του ΠΝ μέχρι το 1952 και από το 1990 μέχρι σήμερα ξανά το Κέντρο Προπαίδευσης. 
    Στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13 το μοναδικό θύμα επί του ΑΒΕΡΩΦ στη Ναυμαχία της Έλλης είναι ο Ποριώτης Υπαξιωματικός Ν. Κατηζτάρης.
    Στο Β΄ Π. Πόλεμο πολλοί Αξ/κοι , Υπαξ/κοι και Ναύτες επιβαίνουν στα πλοία και μεταβαίνουν στη Μέση Ανατολή συνεχίζοντας τον Πόλεμο με θύματα δύο Ποριώτες κατά την πρόσκρουση του Α/Τ ΑΔΡΙΑΣ σε νάρκη  (Δίοπος Πυρ. Ευαγ. Τζιώτης νεκρός και Υπ/κος Μηχ. Γ. Παπαφρατζέσκος με ακρωτηριασμό του ενός  χεριού)
       Ο Αντιναύαρχος Δ. Κιοσσές, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ, το 1941 ως Πλωτάρχης κατέρχεται στη Μέση Ανατολή για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον απόδημο Στόλο. Το 1943 αναλαμβάνει  Κυβερνήτης  της Κ/Β ΚΡΙΕΖΗΣ και μετέχει με επιτυχία σε πολλές επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων, στις 6 Ιουνίου 1943 ,στη μεγάλη συμμαχική αποβατική επιχείρηση στη Νορμανδία.
   Τον Οκτώβριο του 1944 στον Αν. Όρμο του Πόρου κατέπλευσε και αγκυροβόλησε ο Στόλος με την Ελληνική Κυβέρνηση και στο μνημείο των Ηρώων του Πόρου κατατέθηκε  στεφάνι  με Αγηματάρχη μάλιστα τον Ποριώτη Σημαιοφόρο ΠΝ Ν. Συξέρη.
   Στον Πόρο αγκυροβολεί ο θρυλικός ΑΒΕΡΩΦ από το 1950 έως το 1980. Θύμα επίσης κατά το ναυάγιο  του Ο/Γ ΜΕΡΛΙΝ ο Ποριώτης  Ανθχος Αν. Φράγκος, Ύπαρχος του Πλοίου, στην προσπάθεια του να σώσει το πλήρωμά. του και ναυαγός ο Ποριώτης  Αος Μηχανικός Ν Ιωαννίδης.
   Η ΕΑΑΝ κατά την κοπή της πίττας 2011, τίμησε με απονομή Διακρίσεων τους παλαιμάχους (Βετεράνους ) του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ των οποίων ήταν πέντε Ποριώτες μέλη του Παραρτήματός μας ( Αντιναύαρχος Γ.Δημητρόπουλος, Αρχιπλοίαρχος Ν. Πολλάλης, Σημαιοφόρος Ι.  Παπαχρήστου και Πλωτάρχες Λ. Τζιώτης και Ε. Φωκάς) και πριν 2 χρόνια  είχε τιμήσει επίσης άλλους τρεις Αξιωματικούς ε.α Ποριώτες ( Υποναύαρχο Ι. Παπαδάκη και πλωτάρχες Α. Χαλιώτη και Κ. Στρουχέλη).
   Με βάση τα παραπάνω πιστεύω ότι o Πόρος δικαιούται να συνεχίσει να υπάρχει στην ενέργεια η μονάδα του ΚΕ/ΠΟΡΟΣ για οποιαδήποτε χρήση κρίνει η Ηγεσία του ΠΝ.
      Εύχομαι ο καινούργιος χρόνος να είναι ευλογημένος, να χαρίζει σε όλους, υγεία, ευτυχία και χαρά και να  σταματήσουν οι περικοπές των αποδοχών μας. Τα δε μέλη μας να αυξάνουν και να μην έχουμε διαγραφές.

Αρχιπλοίαρχος (Δδ) εα  Γ. Αλιφέρης Π.Ν

Πρόεδρος Παραρτήματος ΕΑΑΝ Πόρου

Go to top