Η ΤΠΚ ΜΠΛΕΣΣΑΣ το Δεκαπενταύγουστο στην ακριτική Ν. ΧΑΛΚΗ

Η ΤΠΚ ΜΠΛΕΣΣΑΣ το 15αύγουστο στην ακριτική Ν. ΧΑΛΚΗ
του Πλοιάρχου εα Ιωάννη Γ. Ασπροποταμίτη ΠΝ       
ΤΕ/ΕΑΑΝ Νήσου Χάλκης & εγγύς νήσων             

 

Το πρωινό της 15ης Αυγούστου 2020, ο συριγμός για την έπαρση της Σημαίας από τα μεγάφωνα της ΤΠΚ ΜΠΛΕΣΣΑΣ ήταν το πιο ευχάριστο ξύπνημα για τους νησιώτες της ακριτικής Νήσου Χάλκης Δωδεκανήσου. Το πλοίο, λίγη ώρα νωρίτερα, είχε παραβάλει στον κεντρικό προβλήτα του νησιού και «αναπτέρωσε» κυριολεκτικά με την παρουσία του το πατριωτικό αίσθημα των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.

Ο Κυβερνήτης του πλοίου Πλωτάρχης Γεώργιος Ρεπαντής ΠΝ και αντιπροσωπεία Αξιωματικών μετέβη, με μέριμνα του Δήμου Χάλκης, στο Παλιό Χωριό (τον πρώτο οικισμό του νησιού), για να παραστεί στην θεία λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου, η οποία όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος γιορτάστηκε στον ιστορικό ιερό ναό της Παναγίας. Μέγιστη τιμή για τους νησιώτες μας η παρουσία μιας μάχιμης μονάδας του Πολεμικού Ναυτικού αυτή την ιστορική μέρα στο νησί τους, η οποία αποτελεί παράλληλα με την Κοίμηση της Θεοτόκου και ημέρα μνήμης για τον δόλιο τορπιλισμό του Καταδρομικού ΕΛΛΗ το πρωινό της 15ης Αυγούστου 1940 στην Τήνο, από ιταλικό υποβρύχιο.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Χάλκης, κος Άγγελος Φραγκάκης, ο Αντιδήμαρχος Χάλκης, κος Βασίλειος Ρουσσάκης (γαμπρός του αείμνηστου Ναυάρχου ΠΝ Περίανδρου Λαμπίρη) και ο Τοπικός Εκπρόσωπος ΕΑΑΝ Χάλκης & εγγύς νήσων, Πλοίαρχος εα ΠΝ Ιωάννης Ασπροποταμίτης επισκέφθηκαν την ΤΠΚ ΜΠΛΕΣΣΑΣ για ανταλλαγή ευχών με το πλήρωμα του πλοίου. Προσφέρθηκαν παραδοσιακά προϊόντα του νησιού και φρέσκα ψάρια (αλιευμένα από το παρακείμενο αλιευτικό ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ νηολογίου Καλύμνου, με πλήρωμα μέλη της οικογένειας του Καλύμνιου Καπετάνιου Σταύρου Μιχαήλου, ο οποίος τους θερινούς μήνες αλιεύει στον θαλάσσιο χώρο της Νήσου Χάλκης και του Καρπάθιου Πελάγους).

Ο κατάπλους των πολεμικών μας πλοίων στους λιμένες των ακριτικών νησιών αποτελεί πάντοτε για τους νησιώτες μας ένα ιδιαίτερα χαρμόσυνο γεγονός, αφού έχουν καθημερινά στην καρδιά και στη σκέψη τους τα πληρώματα και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού μας, συμπαραστάτες στη θαλασσινή τους ζωή και ακοίμητους φρουρούς των θαλάσσιων συνόρων μας.

Η ΤΠΚ ΜΠΛΕΣΣΑΣ (P-21) παραβεβλημένη στον κεντρικό προβλήτα της ακριτικής Χάλκης.

Ο Δήμαρχος Χάλκης (δεξιά) και ο Τοπικός Εκπρόσωπος ΕΑΑΝ Χάλκης και εγγύς νήσων  (αριστερά) υποδέχονται τον Κυβερνήτη και το πλήρωμα του πλοίου στο νησί.